![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 06 June 2010 ![]() |
screamer pipe
miał ktoś styczność? co to daje? do czego służy? chciałbym nabyć troszkę wiedzy (szczerze mówiąc z czystej ciekawości), a szukajka na forum wskazała mi tylko jeden temat i w dodatku zdawkowo tylko pojawiła się fraza screamer pipe - żadnej wiedzy domyślam się, że tylko przy turbinie można zastosować, bo ona jest w wydechu? z góry dziekuję za odpowiedzi ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 21 November 2006 Skąd: Warszawa/Raszyn ![]() |
Rura łącząca WG z atmosferą.Daje ciekawe doznania akustyczne.Rozwiązanie stosowane tylko w wozach turbosprężarką .Co do wzrostu mocy dzięki takiemu rozwiązaniu to nic nie wiem
-------------------- WARNING! Small children may get sucked into turbo!
X20SED+td05-16=300.... B235+???=??? się zaczyna robić |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 06 June 2010 ![]() |
generalnie efekt dziurawego kolektora wydechowego?
głośniejsze "pierdnięcie" gazów kurde, nie wiem czy to fajne, przecież smród spalin może zassać dmuchawa nawiewu i w aucie będzie walić jakbyś z tłumika wąchał myślałem że to coś przydatnego... dziękuję za rozjaśnienie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
1. chodzi o lans (spaliny przez nia leca tylko w momencie gdy otwiera sie waste gate)
2. upraszcza konstrukcje wydechu bo nie trzeba z nia wjezdzać do rury wydechowej, tylko mozna puscic ja sobie gdzies w glebe -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 26 May 2009 ![]() |
Upraszcza tylko gdy masz zewnętrzny WG. Gdy masz zintegrowany to nawet utrudnia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 02 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Dźwięk jest świetny - mi się bardzo podoba, poziom głośności jest akceptowalny
Ciężko żeby było czuć spaliny w samochodzie jak pęd powietrza je rozprasza pod samochodem w tempie ekspresowym... Wydaje mi się że to rozwiązanie oprócz lansu/dźwięku nic nie daje - mimo to polecam -------------------- [Honda Civic 320KM] [Audi S4 B5 500KM] [Skoda Octavia vRS 260KM]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
I najlepsze że przejdziesz każdą kontrolę głośności bo na postoju WG się nie otworzy, przy sprawdzaniu policji poziomu dB.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 22 July 2003 Skąd: 100-lica ![]() |
screamer pipe miał ktoś styczność? co to daje? do czego służy? chciałbym nabyć troszkę wiedzy (szczerze mówiąc z czystej ciekawości), a szukajka na forum wskazała mi tylko jeden temat i w dodatku zdawkowo tylko pojawiła się fraza screamer pipe - żadnej wiedzy domyślam się, że tylko przy turbinie można zastosować, bo ona jest w wydechu? z góry dziekuję za odpowiedzi ![]() 1) walory dźwiękowe ![]() przykład 2) nie psujesz przepływu spalin wprowadzając do wydechu dodatkową "rurkę" ![]() -------------------- ForzaItalia
|
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
screamer = antywalor dzwiekowy
no ale.. co kto lubi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 March 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja mam i nie narzekam , przynajmniej wiem, kiedy mi się wastegate otwiera i zamyka - rura skierowana prosto w asfalt przed silnikiem, nie czuć żadnych spalin
![]() Wybrałem to ze względu na łatwość wykonania (tak jak przedmówcy stwierdzili ) nie trzeba przerabiać wydechu. Ogólnie polecam to rozwiązanie.. brzmienie dosyć ciekawe (choć ze względu na małą objętość układu zbyt wysokie) , jednak dodaje dramatyzmu podczas dynamicznej jazdy , "więcej się dzieje" ![]() Poza tym częstość otwierania się WG od stylu jazdy - hałas tworzy tylko kiedy się tego chce , można się nauczyć unikania tego jak i celowego wywoływania. -------------------- www.corsa-a.pl/forum
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 22 June 2007 Skąd: O-ka ![]() |
a mogl by ktos opisac jak to wykonac z sprezarka z zintegrowanym WG
-------------------- Było lekkie A4 2.7biT
Była Integra Type R JDM Jest Civic b16 gt35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
dp musi miec przegrode ktora wchodzi w turbine i oddziela prezstrzen za waste gatem od przestrzeni za turbina
-------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 00:42 |