![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 20 February 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
Posiadam felgi 17x215. czy da sie je załozyć na opony o rozmiarze 225 ? Czy to będzie bezpieczne ? czy lepiej nie ryzykować ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 12 January 2007 Skąd: stąd ![]() |
Podaj szerokość felgi w calach... Powinna byc wybita a feldze razem z nazwa felgi i jej rozmiarem... Ale jesli to 17 to obstawiam prawdopodobnie 7-7,5 cala, a wiec bez problemu... Tu masz szerokosci w calach i szeroksci opon jakie mozna stosowac:
link Pamietaj jeszcze, ze zmieniajac szerokosc opony powinienes zmienic inne jej wymiary aby srednica calego kola w stosunku do oryginalu byla w granicach tolerancji =<2% -------------------- 3,0tdiq
|
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
Felgi 17x215 to bardzo nietypowy rozmiar. Mają jakieś 5 i pół metra szerokości.
-------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
Mam w tej chwili opony 215/17/45 co do szerokości felgi w calach to właśnie nie mogę jej znaleźć ( nie wiem czy bardziej od środka nie jest to wybite ).
Felga ma już trochę lat i nie mogę jej nigdzie znaleźć aby dowiedzieć sie o jej szerokość. Melman nie bardzo rozumiem z tymi 2% - możesz wyjaśnić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
Melman nie bardzo rozumiem z tymi 2% - możesz wyjaśnić ? To znaczy że np. opona 215/45r17 ma inny obwód niż 225/45r17, przy pomocy konfiguratora możesz ustalić jaka to będzie różnica w obwodzie. -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Marlon, czyli rozumie, że ten konfigurator znajde pod linkiem podanym przez Melmana ?
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdź sobie jeszcze jakie masz zamienniki swoich opon, żebyś wybrał właściwą kombinację profilu i szerokości: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
2% to jeszcze w miarę sensowna różnica. -------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 12 January 2007 Skąd: stąd ![]() |
Tak jak koledzy wyzej powiedzieli. Przeliczyc obwod kola mozesz w linku od hwojtka.
Co do szerokosci- jesli nie mozesz znalezc szerokosci felgi to mozna to rozwiazac lopatologicznie- sprobuj zmierzyc miarka- mowisz, ze masz alu, wiec nie powinno byc problemem przelozyc tasmy miedzy ramionami... -------------------- 3,0tdiq
|
|
|
![]()
|
|
nie rozumie tego kalkulatora - mozecie napisac co sie wpisuje w ramce u góry ( stock size ) a co w ramce na dole ( tires to compare ) ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
opona fabryczna (aktualna) i opona z którą porównujesz
-------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Wombat.
Domyślam się że najważniejsza jest różnica: u mnie wynosi 1,4% i z tego co piszecie jest to do zaakceptowania - zgadza się ? Mam jeszcze takie pytanie, wczoraj usłyszałem że na te moja felgę ( 215/17/45 - nie znam szerokości ) powinienem wsadzić oponę 225/17/40 ! - czy ktoś może mi to wyjaśnić lub zdementować ? Pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
1.4% jest OK. Szybkościomierz ma fabrycznie większą niedokładność.
Opony oznacza się tak: X/Y-Z X-szerokość bieżnika w mm Y-profil (dla uproszczenia: wysokość ścianki bocznej) w % szerokości bieżnika (czyli 215/45 ma wysokość Z-średnica felgi w calach U ciebie jest teraz 215/45-17. Felga najprawdopodobniej ma szerokość 7 albo 7,5 cala. Spokojnie wsadzisz na nią wszystko o szerokości między 195 a 235. Istotne jest, żebyś zachował obwód koła jak najbliższy oryginalnemu. Dlatego właśnie musisz odpowiednio dobrać odpowiedni profil, żeby wszystko się zgadzało. Wbijasz te dane do kalkulatora na miata.net i otrzymujesz: 215/45-17: obwód koła 1964 mm 225/40-17: obwód koła 1922 mm różnica: -2,2%, akceptowalna. Zauważ, że będziesz mieć szersze opony, a mimo to o prawie półtora centymetra mniejsze koło. A gdybyś założył tak jak chciałeś od początku 225/45-17, to masz te +1.4% - to jeszcze bardziej akceptowalne. -------------------- Wojtek
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Skorzystaj z kalkulatora. Masz wszystko na dłoni, rusz tylko głową. Chodzi o obwód, bo to 40 i 45 to procent szerokości opony. Przynajmniej w teorii.
Aha, pisze się "ja rozumiem", a nie "ja rozumie"... -------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
Moze warto zaczac od tego co to za auto i co tam siedzialo w oryginale? Zdjecie felgi z obecna opona tez choc troche powie o jej szerokosci.
Bo moze sie okazac ze to 215/45/17 to zly rozmiar, a 225/45/17 jeszcze gorszy i lepiej przy zakupie opon dobrac cos innego. -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Może rzeczywiście powinienem zacząć od opisu auta.
A więc chodzi o VW GOLF V ( 2006 ) 2.0 TDI 4x4 Fabrycznie z tego co pamiętam to było chyba 195-tki ( reszty wymiarów nie pamiętam, oczywiście mogę sie dowiedzieć jeśli jest to ważne ) Rozmawiałem w salonie VW i powiedziano mi, że nawet bardziej pasują 225 niż 215 w kontekście mojej felgi...o ile dobrze zrozumiałem. Jutro wklej zdjęcia felgi, jade tez do serwisu w poniedziałek wiec od razu poproszę o sprawdzenie dokładnych wymiarów felgi. B |
|
|
![]()
|
|
195 na feldze 17"? Raczej nie występuje jako pierwszy montaż, chyba że jako zimówka. Masz felgę 7". Tu nie ma co filozofować, kupujesz opony, zakładasz, jeździsz...
-------------------- Wojtek
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
po zdjeciu felgi napewno bedzie mozna powiedziec cos wiecej.
a moze na necie znajdziesz takie same felgi? wydaje mi sie ze moglo byc ew. 205/50/17 jako pierwszy montaż ale to tez trzeba by sprawdzić. Fabryczne felgi w autach tej klasy maja przewaznie 6.5 - 7, ew. 7.5 cala szerokosci. PS. Moze masz felgi w ktorych sruby sa schowane pod deklami - wtedy tam powinna byc rozmiarówka. Jesli 5te kolo masz aluminiowe to tez mozesz od tylu poczytac. -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
nie nie Panowie ja nie mam oryginalnych felg VW, na poczatku były inne i mniejsze.
Zmieniłem zarówno opony jak i felgi, także te moje 215/45/17 to zarówno nie fabryczne opony jak i nie fabryczne felgi. mam takie felgi: Odwiedź moją stronę Odwiedź moją stronę znalazłem z sklepie tylko 7 i 8 do mich 17. zastanawiam sie czy to moze oznaczać ze nie ma 7,5 ? |
|
|
![]()
|
|
Może nie być.
Ale to i tak bez znaczenia. Opony wyliczyliśmy ci dobre. -------------------- Wojtek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 01:13 |