![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 21 May 2014 ![]() |
Na początku chciałem się przywitać, bo jest to pierwszy mój post na tym forum.
![]() Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowym autem. Mój budżet to ok. 15-16 tyś. zł. Wymagania: Możliwie jak najlepsze osiągi. Rok produkcji nie wcześniej niż 2000r. Benzyna - najlepiej z turbo. Skrzynia manualna 5 drzwi Wyposażnie minimum: klima, centralny zamek i elektryczne szyby Auto do codziennej jazdy oraz ganiania po "ulicznym torze w Bangaldeszu", czyli wygodne ze sportowym charakterem. ![]() Spalanie mnie nie interesuje, bo nie robię miesięcznie miliona km. Natomiast chciałbym żeby było mało awaryjne i stosunkowo tanie w utrzymaniu. Najbliżej moich oczekiwań jest właśnie Zafira A OPC 2.0T. Auto dosyć duże, wystarczająco szybkie i odpowiednio wyposażone. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z tym autem. Szczerze mówiąc jeszcze trzy miesiące temu nie miałem pojęcia, że istnieje Zafira w wersji OPC. ![]() Korzystałem z opcji "szukaj", ale na forum nie ma żadnej informacji o tym modelu. Chciałbym się dowiedzieć jak sprawuje się to auto w codziennej eksploatacji? Jak wygląda sprawa z rdzą (miałem już opla i po 4 latach zaczął być z nią problem)? Podobno silnik OPC jest zakuty. Jak wygląda sprawa z "rozwijaniem" tego auta? Nie pogardzę również inormacją o innej marce/modelu, który warto kupić w tych pieniądzach. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 07 April 2007 ![]() |
silnik zakuty? przeciez tam siedzi z20let, korby wytrzymałe (podobno kute) takie jak w c20let, ale reszta to tak max do 300hp bez wymiany bebechów (głównie tłoków). Samym programem, max 230-240HP ale turbo długo nie pociagnie takich parametrów... przy wymianie turbiny na blizniaczą (z wiekszą stroną ssąca) z z20leh mozesz pod 280hp startować, potem wymiana wtryskow, przepływki i jeszcze moze cos ugrasz. Dalej to juz większe turbo, kute tloki, wałki...
potencjał jest, tylko nie wiem ile taka zafira waży, na tor ze względu na gabaryty raczej sie nie nadaje ![]() -------------------- 147 GTA do odreagowania
S60R do przemieszczania |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 19 August 2013 ![]() |
zeby te 280KM osiagnac to nie tak latwo... IC+orurowanie, DP+Wydech, Przeplywka z20leh, Swiece, Wtryski z20leh, Turbo z20leh, SPRZEGLO !!, i jak mega zdrowy motor mozna celowac w 280KM
mam dwa auta z z20let astre G i wlasnie zafire A OPC zafira jest ciezka co zabija jej osiagi.. ale przyjemnie sie tym jezdzi ![]() sprzeglo sie poddaje przy ok 240KM i 360Nm, wiec jedyna sensowna niskobudzetowa opcja to sam program |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
No i rozłożenie masy + wysoki środek ciężkości.
-------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 26 December 2012 ![]() |
Volkswagen Sharan 1,8T. Jesli nie jest za duzy to bedzie taniej i bardziej rozwojowo.
|
|
|
![]()
|
|
bierz zafirke bedziesz zadowolony, rdzy w tych autach nie uswiadczysz chyba ze byla bita i zle naprawiona
najleiej szukac z przebiegiem jak najnizszym.. bo przy ok ~170 tys zaczynaja puszczac uszczelniacze i pierscienie olejowe auto na zywo robi super wrazenie, zwlaszcza w niebieskim kolorze ![]() fajnie sie prowadzi w wersji OPC bo jest twardsze, wiadomo nie jest to wyscigowka.. 1,5tony.... ale po wirusie w codziennym zyciu objedziesz wiekszosc aut ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
A przepraszam jaki przebieg będzie miało prawie 15 letnio auto? 170 tysięcy którego licznika? Nie rozumiem dlaczego u nas ciągle tyle ludzi wierzy że np. Niemcy to kupują samochody tylko po to żeby stały i żeby Polak mógł kupić nówkę nie śmiganą za pół darmo później...
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
i co wnosi twoj post ? sa rodzynki ale sie cenia ... ale nie znaczy to ze kazde jedno cofane o 100 tysiecy
ja napisalem jakie ma szykac jak na mine nie chce sie nadziac.. a ty jakis ferment siejesz |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Nawet gdybyśmy mówili o krajowym aucie, to przeciętnie miałoby ono właśnie 270kkm przebiegu przy 15 latach wieku. Biorąca pod uwagę realia że mówimy o samochodach w 99%? 100%? sprowadzonych to przebieg będzie wyższy. Dlatego rady w stylu że przy 170kkm przebiegu coś się dzieje są nierealne, bo 170kkm w jednym egzemplarzu to realne 270kkm, a w innym 340kkm. Poza tym wiele do rzeczy ma to jak poprzedni właściciel(-e) o dany egzemplarz dbali. Reasumując trzeba każde konkretne auto przed zakupem jak najdokładniej sprawdzić i przy autach w takiej cenie i wieku nawet nie wnikać w zastany na liczniku przebieg.
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
Co do zakucia to gdzieś czytałem (chyba na forum Zafiry), że tłoki są kute.
Ganianie po torze to oczywiście przenośnia. Chodzi mi przede wszystkim o auto do jazdy na codzień, które będzie można w przyszłości trochę wydłubać. No i czasami oczywiście fajnie będzie zaliczyć jakiegoś killa ze świateł lub usadzić na tyłku jakiegoś buraka, który przyspiesza gdy go chcesz wyprzedzić. Tutaj Zafira mi się podoba, bo jest taka trochę cicho-ciemna. Mało kto się spodziewa 200KM w takim typowo rodzinnym aucie. ![]() Pojawia się też kolejne moje pytanie. Czym różnią się Zafiry 200KM od tych 192KM? Skąd te różnice mocy? Planuję kupić Zafirę 10-12 letnią i spodziewam się, że raczej 200kkm przebiegu to takie minimum. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 November 2008 Skąd: SGL / M / GAP ![]() |
Skoro przy 170k silnik wymaga remontu to chyba lepiej kupić zafire co ma 250tys, bo będzie juz na bank po remoncie
![]() |
|
|
gość_Młody-Bydgoszcz_* |
![]()
|
![]() |
Nawet gdybyśmy mówili o krajowym aucie, to przeciętnie miałoby ono właśnie 270kkm przebiegu przy 15 latach wieku. Biorąca pod uwagę realia że mówimy o samochodach w 99%? 100%? sprowadzonych to przebieg będzie wyższy. Dlatego rady w stylu że przy 170kkm przebiegu coś się dzieje są nierealne, bo 170kkm w jednym egzemplarzu to realne 270kkm, a w innym 340kkm. Poza tym wiele do rzeczy ma to jak poprzedni właściciel(-e) o dany egzemplarz dbali. Reasumując trzeba każde konkretne auto przed zakupem jak najdokładniej sprawdzić i przy autach w takiej cenie i wieku nawet nie wnikać w zastany na liczniku przebieg. http://suchen.mobile.de/auto-inserat/opel-...xMileage=170000 Przebieg to nie wszystko, ale nie można mówić, że każda używany samochód ma 1.000.000 KM i cofany licznik. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 17 May 2004 Skąd: Nowy Sącz ![]() |
Cześć!
Kupiłem Zośkę A OPC z 2003 początkiem bieżącego roku z przebiegiem 250kkm. Zrobiłem remont silnika. Samochodem codziennie jeździ małżonka - auto jest do tego celu zagazowane. W weekendy wyjazdy z dzieciakami w plener. Czasem wieczorem jak mi się nudzi to wyjeżdżam sobie pohasać. Wprawdzie nie mam u siebie w dziczy za bardzo gdzie pojeździć jak biały człowiek, ale nie jest tak źle :-). Póki co kilka zwykłych aut objechane. Wyraz twarzy objechanych "sportowych aut" (szybciej wyglądających i słyszalnych - niż jadących) - bezcenny. W planie mam wymianę IC na nieco większy, wymianę układu wydechowego jakiś mod dolotu no i chcę ją zaszczepić na te 220-230KM i koło 300-320Nm. Ogólnie, jak za takie pieniądze - wygodny samochód do codziennej jazdy ze sportowym zacięciem - no i co dla mnie najważniejsze - bardzo niepozorny. Polecam. -------------------- Best regards
Tomek M. Opel Zafira A OPC 2003 Stage I |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 04 January 2009 ![]() |
Ten silnik to uturbiony jest przez saaba czy opla??
|
|
|
![]()
|
|
A tego to nie wiem. Chyba z20let jest następcą c20let i mam wrażenie, że uturbiał go Opel, ale mogę się mylić.
-------------------- Best regards
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
100% Opel.
|
|
|
![]()
|
|
Kupiłem Zafirę OPC. Jeżdżę nią już trzeci miesiąc.
Auto wygodne, praktyczne i w miarę szybkie, ale chip na 100% będzie. Według licznika ma nalatane niecałe 200tyś km. Z silnikiem nic się nie dzieje. Przy normalnej jeździe miejskiej brak zużycia oleju (przjechane ok. 2000km). Na trasie 1200km z prędkościami w zakresie 140-220km/h ubyło jakieś 200ml oleju. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
gratulacje! spokojnej eksploatacji życzę! wrzuc jakies zdjęcia w wolnej chwili
![]() |
|
|
![]()
|
|
A propos wytrzymałości sprzęgła - czeka mnie wymiana w tym aucie - które w/g was mocniejsze się nada? (takie które zdzierży docelowo 280KM i adekwatny do tego niut ?
-------------------- Best regards
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 25 August 2014 Skąd: Warszawa ![]() |
U Courtenaya masz takie zestawy tarcza(organiczna)+ docisk do wyboru:
słabsze http://www.courtenaysport.co.uk/buy-online...t/prod_126.html i mocniejsze http://www.courtenaysport.co.uk/buy-online...c/prod_413.html To mocniejsze na pewno produkcji Helixa i na pewno sporo wytrzyma. Pozdrawiam Lobuziak -------------------- Z20Let, Z20Leh, Z16Ler.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 April 2025 - 04:42 |