![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Pojawiła się sintra jako dupowóz i nie bardzo wiem jak to ugryźć, w kompatybilności z forda jestem jako tako kumaty, ale w oplu już nie bardzo więc:
Od którego oplowego silnika wałki żeby były jakieś zaczniejsze? Czy "chiński" baran co c20x siądzie? Jak nieto od jakiego silnika szukać. Jak z kolektorem dolotowym, da się podmienić na coś lepszego? Pytam bo nie bardzo wiem co jest zamienne u opla, a 140KM z 2.2 szału nie robi, fakt ekologiczne jest i z dołu nie najgorzej ale to nie to. A i nie swapuje v6 na razie. Z góry dzięki. Pozdro |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 19 January 2009 ![]() |
Kolektor mozesz dac od x20xer bo bedzie pasowal p&P. Walkiw sumie tez od tego silnika podejda ale bedzie juz to wysokoobrotowka.
Jak bedziesz chcial barana od x20xer to moge dac Ci namiar na kolesia coma na handel, ale to na PW jak cos juz. |
|
|
![]()
|
|
XER w jakich samochodach siedział? Rozumiem że z c20xe mi nic ni siądzie jeśli chodzi o wałki i kolektory?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Thu, 17 March 2005 Skąd: ludzi znam tu i tam ![]() |
X20XER siedział w Astrze G OPC (1999-2001).
Kolektor od C20XE siądzie po dorobieniu flanszy - jeden ze standardowych modów. Ew. można kupić gotową: http://moto.allegro.pl/flansza-pod-kolekto...1203859874.html -------------------- Dupowóz: Honda Accord CL7 Sport GT
Do upalania: Był Civic, nie ma Civica... |
|
|
![]()
|
|
walkiz C20XE nie podejda bo ma inna glowice.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Thu, 17 March 2005 Skąd: ludzi znam tu i tam ![]() |
Dywagacje na temat głowicy C20XE do bloku X22XE:
http://www.racingforum.pl/index.php?showto...mp;#entry540251 -------------------- Dupowóz: Honda Accord CL7 Sport GT
Do upalania: Był Civic, nie ma Civica... |
|
|
![]()
|
|
Ale ja nie chcę zmieniać głowicy, przynajmniej na razie, pytam tylko czy wałkami baranem jakimś ogarniętym wydechem i dolotem jestem w stanie wykrzesać jakieś sensowne osiągi w sensie bliżej do 10s niż do 13 jak jest w tej chwili?
A jeszcze mi powiedzcie od czego zamach i jakie sprzęgło, bo seria wygląda na na naście kg, a chciałbym coś w okolicy 7-8kg, czy da się znaleźć zamach o takiej masie pod sprzęgło które tam jest? Bo nie ukrywam że w miarę świerze jest i szkoda kupować nowego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
Czym się różni silnik sintry 2.2 od silnika z astry vectry mocniejszego o parę koni?
-------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie wiem, ale we fronterze jest jeszcze słabszy...
|
|
|
![]()
|
|
w sintrze jest X22XE i jest to taki big-block jak x20xev czy x18xe tyle ze z tego co kojarze ma wiekszy skok tloka. W astrze itp jest juz Z22SE i jest to calkiem innysilnik(chyba konstrukcja z jakiegos chevroletaalbo zsaaba zapozyczyli, na lancuchi itp itd ) Ogolnie zupelnie nic wspolnego te silniki nie maja.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Warszawa WJ ![]() |
Może z holdena? Coś mi się obiło o uszy że w daewoo lublinach miało być 2.2 GM ale chyba 8V. Może to ten "small block"
-------------------- cztery koła i silnik
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 12 April 2009 ![]() |
to teraz ja wam cos podpowiem
![]() 1 zrobic po 2 dodatkowe naciecia na kazdym tloku 2 blok z 2,2 jest wyzszy o 7mm wiec trzebna obrucic maxymalnie pompe wody i lekko przerobic mocowanie napinacza 3 przerobic dolne kolo pasowete z c20xe (roznice w wielkosci walow) w takim przypadku podchodzi caly rozrzad z c20xe 4 trzeba wziasc kolo zamachowe z c20ne (ok15kg) i zrobic na wzor c20xe bo w xe jest na 8 srob a w X22xe na 6 5 glowica z c20xe i z tego co pamietam tyle oczywiscie komp i wiazka z c20xe ze wzgledu na autoadaptacje a teraz koszty mnie to kosztowalo: naciecia 200zl przerobiebie kola pasowego 150 kolo zamachowe przetoczenie 200 do tego dochodzi jeszcze cena sprzegla z c20xe i jakas skrzynia f16 moze f20 to jest wg mnie jedyne rozsadne rozwiazanie na niewielkie pieniadze jesli chce sie uzyskac znacvzny przyrost mocy bo mozesz zainwestowac w rozwoj x22xe ele efekty nie beda nawet zblizone gdyz w opisanym przypadku przezemnie masz podstawa c20xe (2,0 )z moca 150PS i a nie x22xe (2,2) z moca ok 140 ps |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
Czym się różni silnik sintry 2.2 od silnika z astry vectry mocniejszego o parę koni? Trzy rzeczy które X22XE w sintrze ma lepsze od innych ![]() 1. Stopień sprężania 10,5 2. Sterowanie motronic 3. MAP sensor zamiast przepływki (dobre pod turbo lub LPG IIgen ![]() -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
@vten, a sprawdziels jakie cisnienie bylo w cylindrach po zalozeniu czapki z 20xe? komory spalania w 22xe i 20xe sa tej samej pojemnosci? jak zmienil sie cr?
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 12 April 2009 ![]() |
porszak nie sparwadzilem niestety
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
zamiast 500cm3 to w tej samej obj komory spalania sprezasz 550cm3. cr na pewno jest ponad 11:1, ale to nie tragedia wiec tak pisze zebys wiedzial
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 28 April 2025 - 06:09 |