![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
Witam,
mam problem z DSG. Silnik to 2.0 TFSI BWA w Passacie B6. Skrzynia ma oznaczenie HRN. Czy inne skrzynie DSG oprócz HRN pasują do tego silnika bez większych przeszkód? Jeśli tak, to jakie oznaczenia? Zastanawiam się, czy nie lepszym pomysłem będzie wymiana skrzyni na manualna. Czy ktos robił taki mod? A może ktoś szedł w drugą stronę i ma graty/dostateczną wiedze? Z rzeczy dla mnie oczywistych: - skrzynia (jakie oznaczenia pasuja?) - sprzęgło kpl z kołem - pedał sprzęgła + hamulca - przewody + wysprzęglnik - galka z mieszkiem - wodziki zmiany biegów Czy półosie mogą zostać z DSG? Czy łapa skrzyni jest taka sama w DSG i manualu? Czy wystarczy ktoś dobry z elektroniki VW czy trzeba wymieniać sterownik silnika lub inne cuda? Czy wał w manualu i automacie jest taki sam? Wiem, że w Audi bywały różnice. Dziękuje za pomoc. -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
no wiesz? wielu by sie dało pokroić za to "cudo" a ty chcesz usuwać? pomyliłeś forum
![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 18 January 2008 ![]() |
DSG?
|
|
|
![]()
|
|
no wiesz? wielu by sie dało pokroić za to "cudo" a ty chcesz usuwać? pomyliłeś forum ![]() Po dwóch remontach skrzyni pewnie zmieniliby zdanie ![]() ![]() -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 31 December 2010 Skąd: pomorskie ![]() |
10000 na miesiac to troche sporo i tak
![]() -------------------- Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)
|
|
|
![]()
|
|
skrzynia była już dwa razy robiona. Mozna powiedzieć, że dostałem auto "bez skrzyni" więc nie zagłębiałem się w to. Poprzedni właściciel wykończył się finansowo - potrzebuje doraźnego środka, ponieważ na allegro nie ma nic rokującego na bezpieczny zakup.
-------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 30 October 2010 ![]() |
Jaki masz przebieg w tym aucie że takie problemy z DSG?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 Skąd: łódzkie ![]() |
Ale co konkretnie skrzynia, mechatronika? może uderzasz do niewłaściwych naprawiaczy/partaczy
jak jeszcze nie masz to ściągnij Etke tam możesz sporo sam znaleźć informacji jeśli masz 6biegową dq250 to te skrzynie sa chyba podobne różnica tkwi we wgraniu softu w mechatronice pod konkretny model auta. Chyba nawet skrzynie 4x4 są te same tylko mają dodatkowe wyjscie wał ale tu lepiej żeby ktoś lepiej obeznany sie wypowiedział |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 27 November 2002 Skąd: Bielsko-Biała ![]() |
Skrzynia HRN to nie DSG tylko Tiptronic typu 09G. Przełożenie na manual jest dosyć proste. Trzeba mieć skrzynie, wybierak, półosie, kolo zamachowe ze sprzegłem, rozrusznik inne węże wodne. Sterownik silnika da się przekodować na manual.
Tak dla jasności. Passat B6 w FWD i silniku 2.0TurboFSI i wersji EU nigdy nie występował ze skrzynią DSG. -------------------- CompSport
Profesjonalnie Strojony Chiptuning http://www.compsport.pl 696030909 696030910 33 8213118 GG 3643857 |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, wszedzie na internecie pisza tylko o DSG. Czy jakas inna skrzynia z innymi oznaczeniami podejdzie P&P?
Dostalem skrzynie w czesciach w bagazniku bez zadnej informacji co i jak - jedynie tyle ze miala klopot ze zmiana biegu z 2 na 3. Nie wiem czy jest tam nawet komplet wszystkich czesci. ETKA chetnie bym sciagnal, ale mam Macbooka i nie da rady. -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 05 June 2010 Skąd: ŁDZ ![]() |
-------------------- 89" E30 Coupe M-Tech II M52B28
96" Civic 6 HB B16A2 ITB 86" RX-7 FC SR21VET EMU |
|
|
![]()
|
|
Skrzynia HRN to nie DSG tylko Tiptronic typu 09G. Przełożenie na manual jest dosyć proste. Trzeba mieć skrzynie, wybierak, półosie, kolo zamachowe ze sprzegłem, rozrusznik inne węże wodne. Sterownik silnika da się przekodować na manual. Tak dla jasności. Passat B6 w FWD i silniku 2.0TurboFSI i wersji EU nigdy nie występował ze skrzynią DSG. A czy oprócz HRN można inny tiptronic założyc? Dysponuje ktoś oznaczeniami skrzyń manualnych do 2.0TFSI? -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 18 January 2008 ![]() |
W passacie silnik BWA był montowany z : MT - GVT, JLW, JRF... oraz AT -HRN, JUD
|
|
|
![]() ![]() |