![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
Mam dostawczaka, który zwykle parkuje na przemysłowym terenie pod chmurką. Innej możliwości raczej nie ma.
Niestety muszą tu grasować szczury, które upodobały sobie wiązkę elektryczną w naszym vivaro. Regularnie zżerają mi kable elektryczne, a w tym tygodniu przegryzły mi przewód paliwowy! Nie wiem już nawet ile razy wiązka była po gryzoniach łatana. Jest jakaś metoda na złośliwego szczura? Dodam jeszcze , że na terenie są koty i psy - szczurów co prawda nie przeganiają, niestety, ale też nie mogę ze względu na nie używać jakichś ultradźwiękowych odstraszaczy. -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 29 February 2004 Skąd: Pjaseczno ![]() |
położyć pod maską zdechłego kolegę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 October 2006 Skąd: Kraków / BK ![]() |
Sam z początku nie wierzyłem, ale kuny dały mi spokój.
![]() -------------------- - Nissan 200sx s14a 2.0T
- Daily use Audi A3 8P Sportback 2.0 TDi |
|
|
![]()
|
|
zapach od kibla to tania metoda, więc spróbuję na pewno
![]() Jakieś inne propozycje -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Liqui moly ma specjalny preparat ktory sie rozpyla pod maska i po problemie.
http://www.motointegrator.pl/produkty/2411...qui-moly-200-ml -------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
kostka (zapach) od kibla ma szanse zadziałać. Skuteczne podobno są cytrynowe z intensywnym zapachem. Mają doskonały węch
ponadto te gryzonie odstrasza/zniechęca zapach kota, dziewanny, ruty zwyczajnej. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
w sklepach dla myśliwych jest taki preparat do odstraszania zwierzyny ( chyba koło 100 kosztuje), niestety równie skutecznie działa na ludzi, u mnie na cos co zżarło kable pomogło ( skarpeta nasączona leżała pod autem)
Jeśli już go kupisz w żadnym wypadku nie otwierać w pomieszczeniu i lepiej ubrać najgorsze łachy żeby w razie W je później wywalić bez bólu. -------------------- oldboy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 14 October 2006 Skąd: że znowu ![]() |
Kup kilka karmników i mix jakiejś karmy (trutki) i porostawiaj w promieniu kilkudziesięciu metrów wokół auta przy ścianach. U mnie działa pod maską takie gówienko piszczące i dodatkowo preparak, który ktoś tu już proponował. Kiedyś wulkanizator mnie wyśmiał, że taki odstraszacz może spowodować, że szczurom puszczą zwieracze i będę musiał myć komorę silnika... Ale przez ponad dwa lata działa do dziś. Ważne żeby wymieść je z danego terytorium. Możesz też kupić łapkę, zapolować na jednego i zostawić na parę dni żeby leżał przy aucie.
|
|
|
![]()
|
|
Kup kilka karmników i mix jakiejś karmy (trutki) i porostawiaj w promieniu kilkudziesięciu metrów wokół auta przy ścianach. U mnie działa pod maską takie gówienko piszczące i dodatkowo preparak, który ktoś tu już proponował. Kiedyś wulkanizator mnie wyśmiał, że taki odstraszacz może spowodować, że szczurom puszczą zwieracze i będę musiał myć komorę silnika... Ale przez ponad dwa lata działa do dziś. Ważne żeby wymieść je z danego terytorium. Możesz też kupić łapkę, zapolować na jednego i zostawić na parę dni żeby leżał przy aucie. prewencyjnie kostki z kibla już wiszą ![]() Trochę mam obawy, czy mi to nie będzie rozładowywało akumulatora (auto stoi pod chmurką nawet w największe mrozy), ale wg specyfikacji pobór jest znikomy. Podobno psy i koty nie słyszą tego zakresu dźwięków. Szczurzysko dziś dosłownie przeżuło mi 10cm odcinek zwrotnego przewodu paliwowego i solidnie nadgryzło pytę kabli. -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 01 May 2010 Skąd: Łomża ![]() |
Niestety elektroniczny odstraszacz uszczuplil tylko twojej kieszeni. Zwierzak przestraszy sie ale wykuma ze dzwiek jest ciagle i nie zmienia sie i nic nie bedzie sobie z tego robił. To samo poszukać jakiejs apki na android i zostawić tel w aucie na pare dni.
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie szczury są inteligentne i może się zorientować o co kaman z tym dźwiękiem.
Zauważyłem, że mam zawsze szkody po większych opadach - widocznie zalewa mu norę i chowa się w suchym miejscu będę się zabezpieczał na kilka sposobów - któryś ze sprayów też zastosuję. (może nie ten myśliwski, bo chciałbym czasem samochodem się przejechać ![]() -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 06 January 2005 Skąd: Anastazew ![]() |
-------------------- Duże, średnie i średnio małe...
Moc dostarcza - Master's Tuning Octavia Club Polska |
|
|
![]()
|
|
eMpowered Dołączył: Wed, 24 September 2014 ![]() |
Kup kilka karmników i mix jakiejś karmy (trutki) i porostawiaj w promieniu kilkudziesięciu metrów wokół auta przy ścianach. U mnie działa pod maską takie gówienko piszczące i dodatkowo preparak, który ktoś tu już proponował. Kiedyś wulkanizator mnie wyśmiał, że taki odstraszacz może spowodować, że szczurom puszczą zwieracze i będę musiał myć komorę silnika... Ale przez ponad dwa lata działa do dziś. Ważne żeby wymieść je z danego terytorium. Możesz też kupić łapkę, zapolować na jednego i zostawić na parę dni żeby leżał przy aucie. Jeśli chodzi o trutki to u mnie najlepiej się sprawdził taki preparat rat killer, najpierw miałem granulat, ale potem wprowadzili takie kostki: http://www.hodowlany.pl/i1846_RAT_KILLER_P...y_w_kostce.html, wkładasz to normalnie do jakiegoś karmnika i spokój. Fajne jest to, że tylko szczury się na to łaszą (niby ta kostka ma zapach który wabi tylko myszy i szczury) i faktycznie pies np. mi się nie zatruł, akiedyś wysypałem inną trutkę i skończyłem u weterynarza ze zwierzakiem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
a czym potraktować koty? jest jakiś catkiller ?
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
![]() -------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 04 September 2008 Skąd: Łódź ![]() |
No nie mow, że ci kot przegryza wiązke czy cośtam w silniku??
![]() -------------------- V8
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
Moze nie przegryza ale bydlaki lubia spac na masce i ryski zostawiają..
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Panowie, bez sadyzmu proszę.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 04 September 2012 ![]() |
Od razu sadyzm. Gdybyś miał piękną, błyszczącą S klasse, zero ryski, dbasz lepiej niż o żone/dziewczynę/chłopaka, a tu wstajesz rano, patrzysz, maska porysowana, to byś się zdenerwował. Naprawiasz, lakiernik, polerowanie. Myślisz, że już koniec koszmaru. W nocy kotki znów śpią na masce. A ponoć po nocy zawsze jest dzień...
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 April 2025 - 10:09 |