Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Specjalista od 2.7 tdv Discovery 3
2pspeed
post Thu, 31 Oct 2013 - 20:07
Post #1

Super User

Panowie,

Mojemu tacie poddał się silnik. Nie wiadomo zasadniczo czemu. Ktoś zna specjalistę od tych silników? 2.7 tdv disco 3. Mam na myśli naprawdę speca top class....Jedyne co mogłem sam wyczytać to informacja iż 2.7 tdv = 2.7 hdi...
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 31 Oct 2013 - 20:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
hwojtek
post Sat, 02 Nov 2013 - 15:36
Post #2

test driver

Wada konstrukcyjna panewek a do tego zbyt skomplikowany jak na zastosowane materiały układ turbodoładowania. Tak, to jest silnik PSA. Nie ma co naprawiać, po 160 tys. km nic się z tego nie zrobi, ale jeśli chcesz poznać wszystkie możliwe opcje, to bez wahania w Warszawie polecam http://diffland.pl a jeśli Polska zachodnia, to oczywiście u Paula w SST, http://www.landrover.eu.com

--------------------
Wojtek

"Rule the bends, bend the rules."

TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open.

+Quote Post
kontrolm
post Sat, 02 Nov 2013 - 20:00
Post #3

Forum Clubber

Ikona grupy

Przerobilem to. Do silnika nie ma zadnych czesci zamiennych jak panewki. Nowy silnik 7 tys i nadal nie wiesz co kupiles. Ja do dzis nasluchuje czy znow panewka nie zaczela pukac. Ale mozna spotkac egzemplarze co maja po 400 tkm i nadal jezdza ale wlasciciele tych aut zmieniaja olej max co 10 tkm i natychmiast reaguja na podniesiony stan oleju. Wada nie siedzi w panewkach tylko w rozrzedzanym ropa oleju a glowny winowajca to FAP. I jak bedziesz kupowac nowy silnik to sie upewnij cz pasuje od francuzow bo np. Do jaga nie pasuje - poczynili delikatne zmiany w odlewie bloku

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
2pspeed
post Sun, 03 Nov 2013 - 07:30
Post #4

Super User

Dzięki wielkie Panowie.

+Quote Post
kontrolm
post Mon, 04 Nov 2013 - 05:56
Post #5

Forum Clubber

Ikona grupy

TURBINY również lubią puscic olej bez uprzedzenia i to do ssącego - silnik dostaje choroby wsciekłej krowy i kręci na maxa nawet po wyłaczeniu. Wiekszość silników które rozebrałem były tak zmielone że nawet jeden tłok nie był cały. Choć podobno sa osoby którym zatarła sie tylko jedna panewka - wtedy można dostać pojedyncze tłoki ale ważne zeby były z całymi panewkami bo zamienników się nie dostanie. Tylko co z czopem. Tu trochę lektury:
http://auto-krak.pl/auto-krak/2-7-v6-hdi/

Niestety to nei do końca tak z tym silnikiem PSA. W ramach joint-venture PSA dostarczało Fordowi bardzo udane jednak jednostki 1.4-2.2 HDi a w zamian postanowili sobie włożyć właśnie Fordowską jednostkę V6 i to był strzał w kolano. Jedynnie pocieszające jest to że silniki 3.0 nie cierpią już na te choroby i palą wyraźnie mniej bo 2.7 to jest smok.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 03:14