![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 05 February 2007 Skąd: Stolica ![]() |
Witam,
Założyłem FMIC w Leonie 1.8t AUQ, silnik seria oprócz wcześniej zrobionego programu na 210km. Na seryjnym SMIC temperatura powietrza w dolocie dochodziła do 80st. więc założyłem FMIC z orurowaniem z kwasówki 57mm. Niestety oprócz tego, że pojawił się spory lag, samochód przestał jechać. Wcześniej doładowanie miałem na poziomie 1 bara (peak 1.3b) i przy odcięciu ok 0.7bar. Po założeniu FMIC doładowanie spadło do 0.6 bara ( w peaku dobija do 1 bara przez chwile) a przy odcięciu jest ok. 0.3B. Cały układ był sprawdzany ciśnieniowo i nie znalazłem żadnej nieszczelności a mimo to spadek doładowania a więc i mocy jest spory, temperatura w dolocie nie przekracza 40st. Moje pytanie jest następujące, to norma czy coś jest nie tak z samym FMIC (orurowanie pomijam bo jest porządnie zrobione) FMIC jest jednostronny, taki jak ten: http://fmic.pl/intercoolery/278-intercoole...0x180x65mm.html Proszę o rady bo jestem gotów wracać do serii by odzyskać dawną moc. -------------------- [size=1][i]Leon TS AUQ
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 16 March 2007 Skąd: Wyszków ![]() |
zmień intercooler - ten ma za mały przepływ
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
dokładnie.
ten rdzeń działa dobrze ale tylko jak wejście i wyjście są po przeciwnych stronach. żeby był dobry jednostronny na tym typie rdzenia to wysokość powinna być ok 28cm. -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 17 September 2010 Skąd: Płońsk ![]() |
Ten cooler się do niczego nie nadaje. Zmienisz na taki co ma wejście/wyjście po przeciwnych stronach z dobrymi przepływami to problem zniknie na 100%, jak chcesz to Ci w tym pomogę bo przerabiałem temat:)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 05 February 2007 Skąd: Stolica ![]() |
Tak jak przedmówcy napisali, problem jest w samym coolerze. Dzisiaj przepiąłem wskaźnik doładowania na rure przed ic, dokładnie mówiąc wpiąłem się trójnikiem do sterowania zaworku n75, który wychodzi z rury zaraz za turbiną. Przy tak podpiętym zegarze okazało się że turbo wali praktycznie cały czas 1.4 Bara a na map sensorze w dolocie przed przepustnicą widać w porywach raptem 0.6 Bara (pomijając peak)
Tak więc mam jasność że cooler ma za mały przepływ. Co z tym teraz zrobić? Jaki ic zamontować ew. co zmodyfikować tak by nie iść w niepotrzebne koszta, by dawał rade i laga nie było? Nie planuje żadnych grubych modów, tylko tyle co seryjne k03s wydoli na w miare standardowym setupie. -------------------- [size=1][i]Leon TS AUQ
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 30 October 2011 ![]() |
Jak masz już dolot pod cooler z wejściem/wyjściem z tej samej strony to chyba najlepszą opcją byłby...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 20 October 2010 Skąd: wawa ![]() |
no z gówna bata nie ukrecisz. kup nowy cooler ten sprzedaj
![]() -------------------- seat Leon 490 hp sold
Audi A3 R32 turbo project coming soon |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 30 December 2007 ![]() |
moze ic z BPX-a siadzie przy niewielkiej ingerencji w to co juz zrobiłeś(orurowanie)
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 15 October 2012 Skąd: ŁDZ ![]() |
Tak powinnien wyglądać rdzeń IC z wyjściami po jednej stronie:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...EwBA&dur=62 https://www.google.pl/search?q=supra+mk3+in...ler%3B768%3B576 żebra rdzenia są zorientowane prostopadle do ziemi-widać o co chodzi... -------------------- - What is Turbina?
- Turbina is spinning! |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 01 January 2014 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 16 March 2007 Skąd: Wyszków ![]() |
ibiza z silnikiem BPX
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 17 January 2010 Skąd: z Garażu... ![]() |
Ibiza Cupra 1.9TDI 160km oznaczenie silnika BPX, badz BUK bodajrze.
-------------------- Ibiza Cupra R Powered by DIGITUN.PL - sold...
350z - sold A8 D3 4.2 Scirocco 2.0TSI |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 August 2008 Skąd: Warszawa ![]() |
Do jakiej mocy w 1,8t wyrabia icek z BPXa?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
do 250km
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 00:57 |