![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 16 October 2010 Skąd: Grudziądz ![]() |
Jak w temacie z czego podpasuje pompa wtryskowa na linkę do silnika 1.9SDI z ibizy chyba 2001 rok.
Kiedyś troche czytałem o M-tdi, ale już uciekło z głowy co z czego itp. Ja brnąłbym w elektronikę, ale kolega się uparł i chce montować wersje mechaniczna. Z czego najprościej zaadaptować pompę żeby współgrała z wtryskiwaczami i pasowała do charakterystyki silnika. (pompa z LDA tez może być może kiedyś się przyda) Przebudowy pompy od zwykłego TD, czy D lepiej byłoby uniknąć, ale jak już jaka pompę brać i jak fale tam montować ( jakiś sprawdzony przepis?). Celem jest moc seryjna nie jakieś kosmiczne wartości |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 06 November 2007 Skąd: Siem-ce śl. ![]() |
Kupcie pompę z KIA Carnival 2.9tdi, regulacja wystarczy a LDA i tak wykastruje odpowiednio dawkę. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 02 April 2018 Skąd: Łódź ![]() |
Pasuje z 1.9D 1y AAZ, 1.6TD JR i wzystkich z pośrednim wtryskiem. Pamiętaj że taka pompa podaję znacząco niższe ciśnienia więc silnik nie osiągnie pełnej mocy...
Jednak to dobra alternatywa szczególnie np do T3 gdzie nie ma instalacji ![]() Mam taki wynalazek: blok tdi 1z korby wał tłoki 1z głowica 1z kolektory 1.7D wtryski 1.9sdi aey pompa wtryskowa w trakcie montażu 1.9d 1y turbo brak Zobaczymy co z tego będzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 16 October 2010 Skąd: Grudziądz ![]() |
Kiedyś śledziłem wątki o m-tdi i wydaje mi się, że były pompy na linkę współpracujące z wtryskiwaczami dwusprężynowymi przy wtrysku bezpośrednim z TDI/SDI (jakieś z renault? Z jakiegoś fiata???- do małych mocy starczało na większe moce raczej budowano pomy) Pompy od wtrysku pośredniego wiem, że działają, ale ze to nie jest do końca to. Tylko pamięć zawodna i czasu brak na szperanie...
Pompa z TD ciśnienie i tak musi podać takie żeby wtryski się otworzyły, tyle ze kształt fali w pompie nie daje wykorzystać dobrze obu ciśnień wtryskiwacza dwusprężynowego. Jak się uda odpalić T3 to proszę o info z wrażeń... |
|
|
![]()
|
|
Dajcie se spokój z pompami od turbo diesli z komorą wstępną.
Pompa musi być ze silnika który pracuje na bezpośrednim wtrysku. Pompa z carnivala będzie działać bez przerabiania i kombinowania. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 18 July 2014 ![]() |
A jaką pompę na linkę zastosować do 2.5tdi R5?
|
|
|
![]()
|
|
A co z mocowaniem i kołem rozrządu w przypadku Carnivala jest takie samo jak w SDI ?
PS Dzięki za podpowiedź |
|
|
![]()
|
|
A jaką pompę na linkę zastosować do 2.5tdi R5? Nie ma takiej pompy trzeba budować na bazie pompy z 2.5tdi i np.pompy z carnivala. A co z mocowaniem i kołem rozrządu w przypadku Carnivala jest takie samo jak w SDI ? PS Dzięki za podpowiedź Jedyny zabiek jaki trzeba wykonać to roztoczenie łapy mocującej pompę przy silniku, koszt u tokarza 50 zł. Lub zakup takiej łapy z silnika 1.9 D z silnika skody felicji z pompą lukasa. Koło montujesz z sdi,tdi. |
|
|
![]()
|
|
Masz bardzo dużą wiedzę. Dzieki za informację i życzę wszystkigo dobrego
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 18 July 2014 ![]() |
Kiedyś czytałem, że pompa z vw lt 2.8 tdi podejdzie. Może to być prawda?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 16 September 2009 ![]() |
Witam, w sprawie tej pompy zagadaj do kolegi jaszczurtd http://www.racingforum.pl/Zobacz-profil-m68749.html
![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 28 December 2011 Skąd: Rybnik ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 01 July 2016 Skąd: SD (Dąbrowa Górnicza) ![]() |
A co by trzeba w tej pompie zmienić żeby n.p. AAZ na komorze z nią dobrze chodził? Sama fala na łagodniejszą czy coś jeszcze? Fala, ciśnienie wewnętrzne, zakres wewnętrznej regulacji kąta wtrysku (timing). Ciężko przerobić taką pompę "na czuja". Czasem się uda, czasem nie. -------------------- wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 04:36 |