Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> GLK 320 CDI DPF
MisioLBN
post Tue, 12 Jul 2016 - 09:48
Post #1

Forum Homee

Witam, mam takie pytanko kto,gdzie i DOBRZE poradzi sobie z DPFem w 320cdi 2009r. Bardzo często ostatnio włącza się wypalanie DPF, co skutkuje sporą ilością białego dymu z wydechów. Samochód należy do mojego ojca który uważa że nie da się nic z tym zrobić i trzeba w ASO kupić nowy dpf.... Dlatego zwracam się z prośbą do was kto naprawdę profi ogarnie temat i może jakiś lekki program pyknie ( ojciec boi się o silnik i jest przeciwnikiem programów). Interesuje mnie Lubelskie, Mazowieckie, może ewentualnie podkarpackie. Przebieg 240kkm od nowości u nas w domu. Skrzynia 7g podobno ostatnio potrafi stuknąć przy niskich prędkościach także z programem trzeba ostrtożnie.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 12 Jul 2016 - 09:48
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
ctv
post Wed, 13 Jul 2016 - 14:18
Post #2

Forum Homee

Jakie błędy ? oczywiście diagnostyki nikt nie robił

+Quote Post
MisioLBN
post Wed, 13 Jul 2016 - 14:50
Post #3

Forum Homee

Brak błędów. Samochód serwisowany od nowości w ASO. Po prostu ostatnio bardzo często włącza wypalanie DPF i w serwisie stwierdzili że pewnie pora na wymianę no i rzecz jasna że nie da się tego wyciąć tongue.gif

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 13 Jul 2016 - 15:03
Post #4

Forum Homee

primo- nie tankowac vervy/ vpower itepe tylko "normalne" oleje napedowe

secundo - sprawdzic jak sie realizuje procedura dopalenia, czy przebiega to normalnie ( moze byc uszkodzony jakis czujnik itepe )

jak dopalenie serwisowe nic nie zmieni to mozna umyc dpf - sa preparaty ktore sie aplikuje bez zdejmowania wydechu ( wlewa sie je np przez otwor po sondzie lambda ), ale najpierw trzeba sie upewnic ze wszystko jest ok -np. czy egr nie jest zarosniety i inne takie smile.gif

+Quote Post
hz10
post Wed, 13 Jul 2016 - 15:05
Post #5

Forum Clubber

mycie niewiele pomoże jak jest za dużo popiołu. zawartość można sprawdzić podczas diagnozy, z wycięciem nie ma żadnego problemu.

+Quote Post
MisioLBN
post Wed, 13 Jul 2016 - 15:26
Post #6

Forum Homee

Ojciec leje tylko Vervę tongue.gif Nie ma żadnych objawów prócz białego dymu z wydechów... Nic więcej się nie dzieje.

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 13 Jul 2016 - 16:07
Post #7

Forum Homee

no to niech zmieni zwyczaje, szkoda kasy i klopotow smile.gif

+Quote Post
flapjck1
post Wed, 13 Jul 2016 - 16:08
Post #8

Forum Homee

CYTAT(hz10 @ Wed, 13 Jul 2016 - 15:05) *
mycie niewiele pomoże jak jest za dużo popiołu. zawartość można sprawdzić podczas diagnozy, z wycięciem nie ma żadnego problemu.

ja w kilku sytuacjach awaryjnych stosowalem z powodzeniem preparaty TUNAP, dzialaja

+Quote Post
MisioLBN
post Wed, 13 Jul 2016 - 16:41
Post #9

Forum Homee

CYTAT(flapjck1 @ Wed, 13 Jul 2016 - 16:07) *
no to niech zmieni zwyczaje, szkoda kasy i klopotow smile.gif

No nie wiem samochód zdecydowanie lepiej jeździ na vervie. Nie wiem co się dzieje z tym forum... Zadałem pytanie wydaje mi się dość proste... KTo gdzie dobrze wytnie i załatwi programowo problem dpfu w 320CDI 2009r. A jak zwykle rozmowy nie na temat że samochód nie sprawny, że błędy trzeba sprawdzić... Chociaż na temat żadnego błędu nawet słowa nie było... Sprawa jest prosta ojciec się żali że czesto włącza się wypalanie DPFu co skutkuje białym dymem z wydechu stojąc w korkach. W serwisie powiedzieli mu że trzeba będzie dpf wymienić bo pewnie się już przytyka ( chociaż ojciec upala bardziej niż ja), przebieg 240kkm.

+Quote Post
prez_s
post Wed, 13 Jul 2016 - 17:00
Post #10

Frequent User

CYTAT(flapjck1 @ Wed, 13 Jul 2016 - 15:03) *
primo- nie tankowac vervy/ vpower itepe tylko "normalne" oleje napedowe

Możesz rozwinąć tą myśl?

+Quote Post
ctv
post Wed, 13 Jul 2016 - 17:05
Post #11

Forum Homee

Wytnij dpf ,wyłącz egr Popsuj ojcu samochód na pewno się ucieszy , za rok i tak będzie czekać cie montaż nowego dpf.

+Quote Post
MisioLBN
post Wed, 13 Jul 2016 - 17:07
Post #12

Forum Homee

DPF i EGR to eko bzudury które tylko niszczą samochody ( zalepione kolektory, zapchane dpfy). Obstawiam że każdy tuner w PL ogarnie ten samochód i problem dpfu ale chce wiedzieć gdzie dobrze to zrobią żeby nie było problemów i może jakiś lekki program 250-260km i tak z 600nm-650nm bo tam 7g która nie zniesie więcej.

+Quote Post
kmink
post Sat, 16 Jul 2016 - 04:09
Post #13

Super User

QUOTE (MisioLBN @ Tue, 12 Jul 2016 - 09:48) *
Witam, mam takie pytanko kto,gdzie i DOBRZE poradzi sobie z DPFem w 320cdi 2009r. Bardzo często ostatnio włącza się wypalanie DPF, co skutkuje sporą ilością białego dymu z wydechów. Samochód należy do mojego ojca który uważa że nie da się nic z tym zrobić i trzeba w ASO kupić nowy dpf.... Dlatego zwracam się z prośbą do was kto naprawdę profi ogarnie temat i może jakiś lekki program pyknie ( ojciec boi się o silnik i jest przeciwnikiem programów). Interesuje mnie Lubelskie, Mazowieckie, może ewentualnie podkarpackie. Przebieg 240kkm od nowości u nas w domu. Skrzynia 7g podobno ostatnio potrafi stuknąć przy niskich prędkościach także z programem trzeba ostrtożnie.

Jeśli Twój ojciec podchodzi do wszelkich poza "ASOwych" rozwiązań sceptycznie to radzę Ci aby naprawił to auto po swojemu wink.gif
Bo po programie zawsze pojawi się odkurz, rurka będzie czarna i założę się że będzie Ci truł biggrin.gif
Klient musi sam wiedzieć czego chce i być przekonany do swojej decyzji na 100% ...

p.s DPF lubi zwykłe paliwa bez żadnych dodatków wink.gif

--------------------
Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
https://www.facebook.com/TuneFORCE

+Quote Post
MisioLBN
post Sat, 16 Jul 2016 - 09:19
Post #14

Forum Homee

CYTAT(kmink @ Sat, 16 Jul 2016 - 04:09) *
Jeśli Twój ojciec podchodzi do wszelkich poza "ASOwych" rozwiązań sceptycznie to radzę Ci aby naprawił to auto po swojemu wink.gif
Bo po programie zawsze pojawi się odkurz, rurka będzie czarna i założę się że będzie Ci truł biggrin.gif
Klient musi sam wiedzieć czego chce i być przekonany do swojej decyzji na 100% ...

p.s DPF lubi zwykłe paliwa bez żadnych dodatków wink.gif

Tylko że jak poznał cenę w ASO to zwrócił się z pytaniem do mnie czy może da się to inaczej załatwić tongue.gif Dałem mu numer do Synka niech ogarnia. Przecież można zrobić lajtowy bez dymny program, on chciał swojego czasu kupić boxa brabusa za 8k....

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 03:02