![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 07 February 2012 Skąd: Radom ![]() |
Sporo jest tematów mówiących o takim rozwiązaniu jednak nie ma tematu po przeczytaniu któego był bym pewien że te tarcze + te zaciski i te adaptery podejdą do e30 płacić za zestawy z http://300mm.de tez mi się nie usmiecha więc z tego co się dowiedziałem najlepiej zastosować :
1. Zaciski brembo e38 4 tłoczkowe ( w sumie bardzo przyjemne ) 2. Tarcze 300mm ze scenika rozstaw 4x100 (trzeba tylko rozwierdzić otwór centralny) 3. Dystanse 13mm między tarczą a felgą. 4. Adaptery pod zaciski ?? i tu mam największy problem nie wiem jak wyglądają te adaptery poszukuję rysunku lub osoby która jest w stanie dorobić takie adaptery ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 28 June 2010 Skąd: Mogilno ![]() |
jest, jeden user na forum, który się tym zajmuje, ma też wiele auckji na allegro pavel20VTurbo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
na zaciskach sie nie znam, ale dopasowanie tarcz wyglada tak samo jak w innych autach i ciezko mi sobie wyobrazić po co 13mm dystans dawać pod felge bo to w adaptacji tarcz w zaden sposób nie pomoze. masz tu pomoc i sobie sprawdz
http://bremboaftermarket.com/En/Car_Disc_C...SearchMode=Size -------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
W sumie informację o dystansach pod felgę znalazłem na forum. Zacisk jest dość duży a tarcza od scenica niska nie pasowałem tego jeszcze ale istnieje prawdopodobieństwo kolizji z felgą .
Dzięki za namiar... Napisalem już do pavel20VTurbo czekam na odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
Widzę że ciężko się dobić to tego gościa do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi na temat adapterów... Może ktoś inny z forum może dorobić lub ma na sprzedaż takie adpatery ewentualnie posiada sprawdzony rysunek tych adapterów na sprzedaż...
Jakie zaciski polecanie na tył ? |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 12 October 2013 ![]() |
Napisz do tego Goscia, brałem od niego własnie takie zaciski brembo 4 tłoczkowe. Bardzo zetelny gość, ma sporo aukcji na allegro i wiem ze ma adaptery do e30 pod takie zaciski, ceny nie znam, ale na pewno Ci odpisze w ciagu kilku godzin, gwarantuje... lu masz adres mpsmotorsport@wp.pl Daj znac co sie dowiedziałeś, gość to wogóle jakiś magik od hamulcy, wie chyba wszystko ale na pewno duzo
![]() |
|
|
![]()
|
|
jak napisałeś przez forum to spróbuj teraz przez allegro, mozę będzie szybciej. jesłi nie ma tego samego nicka to znajdziesz go po aukcjach zaciskow brembo
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
Właśnie odpisał mi na pytane przez allegro niestety nie posiada adapterów do e30 pod te zaciśki. Więc poszukiwania trwają
|
|
|
![]()
|
|
Jako że nie mogę znaleźć nikogo z w miarę opanowanymi adapterami postanowiłem zrobić je sam pod konkretne tarcze i tu moje pytanie jakie tarcze (od czego ) żeby pasowały plug@play ewentualnie żeby nie wiercić i nie podkładać dystansów pod tarczę/koło
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 March 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Adaptery Ci wykona pro racing technology. Wygooglaj. Koszt to ok. 400pln za stronę. Gość jest też tutaj. Ma nick dr red devil.
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rozumiem komplet 800zł Nie jestem idiotą żeby zapłacić komuś tyle za kawałek aluminium godzina pracy lasera w moim mieście to koszt 150zł (firma stalco) Wykonam prototyp zwymiaruję i oddam na laser/frezarkę oczywiście zrobię kilka kompletów by moje się zwróciły przewidywany koszt z materiałem nie więcej jak 250-300zł komplet. Przede wszystkim ma to wyglądać profi nie jak z pod noża rzeźnika
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 March 2009 ![]() |
Rozumiem komplet 800zł Nie jestem idiotą żeby zapłacić komuś tyle za kawałek aluminium godzina pracy lasera w moim mieście to koszt 150zł (firma stalco) Wykonam prototyp zwymiaruję i oddam na laser/frezarkę oczywiście zrobię kilka kompletów by moje się zwróciły przewidywany koszt z materiałem nie więcej jak 250-300zł komplet. Przede wszystkim ma to wyglądać profi nie jak z pod noża rzeźnika Napisz do użytkownika ALI23 http://www.racingforum.pl/Zobacz-profil-m26496.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
400zł za 1 szt adaptera? Panie to z czego one są? Kuty tytan czy może z pancerza predatora... W erze frezarek CNC aż nie wierze że ktoś tyle może zapłacić...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Maciek Dzięki za konkretny namiar dokończę prototyp i wyślę gdzie trzeba. Nadal zastanawiam się które tarcze może mierzył ktoś inne niż te od scenica ? Żeby pasowały bez większych przeróbek (toczenie otworu centrującego biorę pod uwagę)
|
|
|
![]()
|
|
no przeciez dałem Ci link do katalogu brembo. znajdz odpowiednia tarcze i znajac wszystkie wymiary mozesz sobie pod odpowiednia tardze(jej offset) dorobić adapter.
-------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
|
|
![]()
|
|
Nie znam wysokości tarcz przez co nie jestem w 100% pewny że tarcze będą pasowały bez przeróbek do e30 z tego co udało mi się ustalić wychodzi że tarcze od peugeota 406 2,2HDI i 3.0 V6 powinny podejść
Średnicę tarczy dałem 305mm grubość 28mm otwór centrujący 66mm wysokość wymaganej pod zacisk z e38 nie znam ale tarcze od 406 są dość wysokie 28mm w porównaniu do oryginalnych z e30 które mają 14mm. Więc powinny podejść bez niepotrzebnych przeróbek. |
|
|
![]()
|
|
400zł za 1 szt adaptera? Panie to z czego one są? Kuty tytan czy może z pancerza predatora... W erze frezarek CNC aż nie wierze że ktoś tyle może zapłacić... Tak odpisali ziomalowi: Witam, w przypadku średnicy 281mm, zmiana samego zacisku niestety niewiele wniesie do poprawy hamowania. Zacisk będzie efektywniejszy, ale przy tej średnicy, tarcza będzie szybko się przegrzewać. Montaż zacisków 4-tłoczkowych ma sens w przypadku przejścia na większą tarczę. Zaciski od Alfy wymagają tarczy 310-330mm, aby pracowały w pełnym swoim zakresie. A taka tarcza wymaga już felgi 17". Natomiast zacisków z BMW E38, w ogóle nie zalecam do montażu, bo są małe, mało efektywne i nie są mocniejsze od w pełni sprawnych zacisków 2-tłoczkowych. Oprócz tego, zaciski od BMW mogą nie pasować na tarczę 281mm, zwyczajnie może nie być na nie miejsca. A jak pisałem wcześniej, zaciski od Alfy 159/Brera na tarczę 281mm w ogóle nie wejdą, bo taka tarcza jest za mała. Odnośnie procesu produkcyjnego i cen, to koszt adapterów na oś, to z reguły koszt 400zł. Aby wykonać adaptery potrzebna jest nowa tarcza hamulcowa, nowe klocki hamulcowe, zacisk, jarzmo ze zwrotnicą, oczywiście wystarczy komplet na jedną stronę. -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Pod uwagę biorę tylko tarcze w okolicy 305 z tego co mi wiadomo zacisk będzie współpracował z nie wszystkimi felgami. 16" minimum
Za 800 zł nie ma szans mam inne pilniejsze wydatki w planach jest swap silnika zawias jest już skompletowany więc teraz kompletuje mocniejsze hamulce i to co piszą ludzie z tej firmy o zaciskach z e38 to pic na wodę tak samo jak to 800zł za adaptery. Te zaciski to kawał hebla 300KM ogarnie i nawet się nie spoci. |
|
|
![]()
|
|
EseL, uważasz, że da radę samemu zwymiarować i narysować taki adapter, kupić sztabkę aluminium, dać na CNC a tam zrobią projekt cyfrowy, wytną i gotowe?
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 02 June 2006 Skąd: okolice Warszawy ![]() |
moze ja zle rozumiem ale cena za os to za obydwie strony a nie za sztuke.
Co do samych ada[terow to wolalbym oddac do kogos kto sie na tym zna bo jak sie da tylko wymiary i wyjdzie ze cos jest nie tak to 2x robota i koszta, nie wspominajac o ryzyku niepoprawnego dzialania. Sam sie skontaktuj z firmami ktore robia takie elementy a nie czytasz na forum co ktos napisze. Bedziesz mial informacje z pierwszej reki. -------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 03:18 |