![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 22 June 2012 ![]() |
Mam pytanie. Czy opony zimowe sa twardsze od opon letnich?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 30 March 2010 Skąd: Konstancin ![]() |
i do tego byl potrzebny oddzielny temat? Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi w offtopie. Powinno byc ostrzezenie...
Sa twardsze i mogles to w googlach znalezc. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 22 June 2012 ![]() |
i do tego byl potrzebny oddzielny temat? Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi w offtopie. Powinno byc ostrzezenie... Sa twardsze i mogles to w googlach znalezc. Dopiero co zalozylem konto wiec sorry. Zalozylem sie z kumplem ze sa twardsze ale on znalazl w necie ze sa miekkie. Juz nie wiem w co mam wierzyc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 13 June 2008 Skąd: Warszawa ![]() |
Zimowe są bardziej miękkie niż letnie, różnica w składzie mieszanek. A tak wogóle LINK i na przyszłość - jedno słowo w temacie to za mało, a pisanie naprzemiennie małymi i wielkimi literami nie jest fajne
![]() -------------------- 1991 S2 Coupe - było
2001 IS200 - jest |
|
|
![]()
|
|
don padre Dołączył: Thu, 18 September 2003 Skąd: officially Boat. ![]() |
Opony zimowe są bardziej miękkie niż letnie, wystarczy chwilę pomyśleć.
-------------------- Giulia/i3/S40/e36
'Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past'. |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
W amatorskich KJS'ach ludziska niekiedy startują na zimówkach, bo lepiej kleją. Mówi się na nie 'slicki dla ubogich'. Stąd też przy dodatnich temp. rzędu 20 stopni zimówki nikną w oczach.
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: Szczecin ![]() |
Z całym szacunkiem, ale powyższe stwierdzenie to jakaś bzdura! Opony zimowe już przy temperaturach rzędu kilkunastu stopni trzymają tragicznie na suchym asfalcie/betonie. To, że mieszanka z jakiej są zrobione jest bardziej miękka od tej z opon letnich nie oznacza lepszej przyczepności tych opon. Jeżdze w KJSach ponad 10 lat i nigdy nie spotkałem się by na zimówkach ktoś pojechał szybko. Jeśli już to można nazwać takie opony "budżetowe szutrówki". Na luźnych, kopnych nawierzchniach dają radę.
-------------------- Uzależniony od motoryzacji, techniki i rajdów :)
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 12 August 2011 Skąd: Radość. ![]() |
Z tym, że chyba na szutrze niewielką role gra twardość opony, a przewagą zimówek jest bieżnik który więcej piachu z pod kól może przemielić
![]() (Tak na logiczne rozumowanie). -------------------- Żadne hobby, daj mi spokój i sam dorośnij.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: Szczecin ![]() |
Markgum i inni producenci nalewek oferują szutrówki najczęściej w 3 różnych twardościach. Ale nie mam pojęcia czy bliżej im do mieszanek letnich czy zimowych.
-------------------- Uzależniony od motoryzacji, techniki i rajdów :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Ja miałem okazję przez kilka dni pojeździć (cywilnie) na zimówkach z przodu przy temperaturach +25C i już przy prędkości w okolicach 100km/h auto płynęło po drodze. Nie chce mi się wierzyć, że jakkolwiek można na tym latać w KJS.
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 ![]() |
Ja własnie na przedniej osi "dobijam" zimowe opony u siebie w Accordzie i tak jak pisze matteusz jazda na zimowkach w lecie to masakra mimo ze wsumie moj samochod za mocny nie jest.
Takze niema nawet mowy o jakiejsc sportowej jezdzie na zimowych oponach. No chyba ze Panowie ktorzy startuja na zimowych oponach wmawiaja sobie ze skoro zimowka robi sie "miekka" w dodatnich temperaturach to trakcja MUSI byc:) bo przeciez "miekka mieszanka" Pozdroo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 00:39 |