![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 March 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Sobie silnik docierałem wczoraj po nocy i tuż pod domem kontrola drogowa dwóch typów w cywilu z nie oznakowanego starego opla corsy. Chyba mnie z kimś pomylili, bo sprawdzili zawartość bagażnika, pytali ile mam tel komórkowych i czy na siebie, czy byłem karany itp... Jak się okazało, że wszystko jest ok to trzepali auto na wszystkie sposoby i wyżyli się na mnie za to, że gaśnica ma rok produkcji 2010 a powinna być tegoroczna... skur!@#$%
Czy ktoś zmienia gaśnicę w aucie co rok? -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 February 2012 ![]() |
Za nieważną gaśnicę nie mogą dać Ci mandatu. Mogą tylko skontrolować czy jest fizycznie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
też mi się tak wydaje, bo przepisy się zmieniły. Kiedyś było tak, że faktycznie trzeba było wymieniać gaśnicę co rok, a teraz po prostu ma być
-------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
No i co, dostałeś mandat? z tego, co pamiętam, to rok produkcji nie jest taki ważny, ważny jest aktualny przegląd.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dostałem mandat 150PLN
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Poza tym, gaśnica nie ma być tegoroczna tylko być zalegalizowana, ot taki drobny szczegół - ale to już bardziej kwestia posiadania gaśnicy, jesli się chce, żeby była sprawna
![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
http://www.v10.pl/prawo/Czy,policjant,moze...hodzie,294.html w tekście jest wymienionych kilka podstaw prawnych. O ile nic się nie zmieniło to szkoda, że przyjąłeś mandat.
Edit: Tu z koleji piszą, że "Przeterminowana gaśnica może być powodem otrzymania mandatu." http://www.infor.pl/prawo/wykroczenia/wykr...mochodzie.html# -------------------- F32 alpine white
|
|
|
![]()
|
|
Chyba wszystkie gaśnice dopuszczone do sprzedaży muszą być zalegalizowane.
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 February 2012 ![]() |
Legalizacja jest na jakiś tam okres czasu.
|
|
|
![]()
|
|
http://www.v10.pl/prawo/Czy,policjant,moze...hodzie,294.html w tekście jest wymienionych kilka podstaw prawnych. O ile nic się nie zmieniło to szkoda, że przyjąłeś mandat. To niech dla innych będzie nauka, nie przyjmować mandatu, kiedy misiek miodu w dup...ie szuka -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Zobacz, co napisali na mandacie. Jeśli dostałeś za coś, co nie było wykroczeniem, to od przyjęcia masz 7 dni, żeby wystąpić do sądu o jego uchylenie.
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
Gaśnice się legalizuje, nie kupuje nowej. http://bit.ly/1gQDyBT
-------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 24 July 2003 Skąd: Szczecin/Koszalin ![]() |
Panowie z policji nie mają uprawnień do przeglądów sprzętu ppoż. z tego, co się orientuję. Mogą stwierdzić obecność lub nieobecność gaśnicy.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
mandat za nie ważną legalizacje możesz dostać od straży pożarnej, policja może dać mandat za brak gaśnicy, możesz mieć nawet pustą ale mogą cie cmoknąć.
|
|
|
![]()
|
|
Panowie, w teori policja nie może wystawić mandatu za brak legalizacji gasnicy a w praktyce wygląda to tak:
![]() -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Mi to wygląda na mandat za brak gaśnicy, a nie za brak jej legalizacji. Czyli polecieli sobie w kulki.
-------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 Skąd: łódzkie ![]() |
Nie miałeś jakiś dokumentów?
|
|
|
![]()
|
|
Nie widziałeś, co tam jest napisane? Dałeś się okraść na 150 zł. Teraz pozostaje Ci czekać na pismo od poborcy podatkowego. IMHO nie warto samemu płacić, bo czasem mimo wszystko gdzieś się mandaty zawieruszą, a koszty egzekucji nie są wcale takie znowu wysokie.
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 28 November 2012 ![]() |
Teraz to już raczej nic nie zdziałasz,a z tego co widać po mandacie dostałeś 50zł za brak gaśnicy i 100zł za brak 2 dokumentów ??
Najtańsza opcja teraz to po prostu zapłacić . |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 05 July 2008 Skąd: Białystok ![]() |
W praktyce wygląda to tak, że znaleźli człowieka, a odpowiednio do danej sytuacji , prostą grą słów dobrali do tego paragraf.
Generalnie jak każde wymagane wyposażenie auta, gaśnica ma być sprawna, tyle, że prawnie Policja nie ma odpowiednich uprawnień do oceniania tego, tak jak ktoś wczesniej pisał homologację może sprawdzić strażak, albo jakiś BHPowiec mający coś wspólnego z p.poż (tutaj już mój domysł) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 01:15 |