Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Citroen C4 silnik 1,6 VTI ( BMW+PSA) gaśnie jeden cylinder., Czy płukanie pomoże? Czy to może być zapchany kanał olejowy?
ostaszm
post Sat, 16 May 2015 - 09:50
Post #1

Rookie

Witam,
poszukuję informacji na temat ewentulanej przyczyny stanu silnika jaki pojawił się w moim C4.
Na małych obrotach pojawia się brak zapłonu na jednym cylindrze ( 3 ) potwierdzone kodem błędu P0303. Oczywiście zapala się check engine oraz wyświetla się informacja Antupollution Fault mówiąca o nieprawidłowym spalaniu.
Co ciekawe po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika problem ustępuje do kolejnego zejścia z obrotów. Nie ma problemu z jazda np 150 na godzinę przez 500km. Usterka występuje gdy zdejmę nogę z gazu podczas gdy stoje.
Samochóð był już u 4 mechaników w tym ASO i na razie beż zmian. Gdy jadę po trasie jest OK, dojeżdzam do miasta wyłącza się cylnder, auto traci mic trzesię i komputer przestaje liczyć spalanie.

Do tej pory zmieniono świece, cewkę, przedkładano wtryskiwacze. Usterka dalej występuje. Samochód był sprawdzany przez poleconego elektornika, który stwierdził, że wszystkie sygnały dochodza do cylindra i zawory się podnoszą. NIe wiem jak to sprawdzał ale taką dostałem informację. Auto nie bierze oleju w jakiejś niestandardowej ilości ( litr na 20 tys, ale tak było od zawsze), jest zalewane olejem syntetycznym , od początku jest moje ma robione przeglądy zgodnie z książką serwisową, ogólnie zadbane.

Pytanie do Was, ponieważ nie wiem już gdzie szukać rady. Na razie nikt nawet nie jest w stanie stwierdzić czy to usterka mechaniczna czy coś z elektryką.

Moje amatorskie podjerzenia po tych wszystkich doświadczeniach to nieprawidłowo działające zawory. Polecono mi płukanie układu dolotowego ale człowiek, który to robi stwierdził, że objawy nie wskazują na to, więc nie było wykonane.
Na Waszym forum przeczytałem o zapchanych kanałach olejowych. Czy to może być to? Dotychczasowi mechanicy nie wspominali o takiej usterce i tak naprawdę nie mają pomysłów co dalej:-(. Usłyszałem, że nawet po rozebraniu silnika mogą nie znaleźć przyczyny awarii a poniosą duże koszty.

Czy może ktoś z Was miał podobny przypadek?

Proszę o jakąś radę ponieważ nie wiem czy wymiana silnika nie będzie tańsza.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 16 May 2015 - 09:50
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
mihas66
post Sat, 16 May 2015 - 16:04
Post #2

Forum Homee

Ostateczna metodą wg mnie to zawalenie głowicy obserwacja całości i sprawdzenie szczelności głowicy... Jednak walnieta może być tez wiązka silnika lub samo ecu

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
hz10
post Sat, 16 May 2015 - 16:32
Post #3

Forum Clubber

niesprawny valvetronic.

+Quote Post
ostaszm
post Sat, 16 May 2015 - 16:50
Post #4

Rookie

Valvetronic. Czy to jest naprawialne w jakiejs rozsadnej cenie? Doczytałem, ze to skomplikowany element.
Ecu to tez jakas elektronika? Prosze wybaczyc pytania ale nie mam za duzego doswiadczenia w temacie naprawy aut.
Dopytuje o koszty poniewaz w ASO powiedzieli sama dalsza diagnoza ( auto juz bylio u nich dzien) zajmie ponad 10 godzin a roboczogodziny nie sa tanie. Ktos mi powiedzial, ze wymiana calego silnika moze byc tansza.

Czyli zatkane kanaly olejowe odpadaja?

+Quote Post
hz10
post Sat, 16 May 2015 - 18:02
Post #5

Forum Clubber

omijaj aso z daleka. to banda niedouczonych patałachów która tylko potrafi wymieniać części na chybił trafił.skąd jesteś?

+Quote Post
ostaszm
post Sat, 16 May 2015 - 19:06
Post #6

Rookie

Moj mechanik do ktorego jeżdze od 15 lat, też nie bardzo jest chętny podjąć sie zadania. Jestem z okolic Warszawy ale jeżeli jest szansa na rozwiązanie problemu to moge gdzieś podjechać.

+Quote Post
ctv
post Sat, 16 May 2015 - 20:21
Post #7

Forum Homee

Tańszy jest serwis bmw

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 26 April 2025 - 05:23