![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 ![]() |
Witam.
Moja druga połowka chciała by taki zakupic. Niemam zielonego pojecia o Alfach i szczerze lekko sie ich "boje". Ceny są bardzo bardzo atrakcyjne. I zastanawiam sie z jakiego powodu? Czy "bo to Alfa" czy z powodu dużej awaryjności? Co sądzicie o tym aucie? Na co zwracać uwage? Jakieś szczególne usterki ten model trapią? Silniki jakie rozważaliśmy to zarówno dwu litrowa benzyna jak i 1.9 JTD. Benzyne prawdopodobnie chcielibyśmy zagazować (ewentualnie kupić juz z gazem, wiem wiem wstyd ale ma to byc dupowozik dla kobiety) i tutaj pytanie. Jak te silniki znoszą prace na gazie? Współpracują jakoś logicznie czy nie za bardzo? A może lepiej odrazu iść w diesla. JTD to chyba dość dobre silniki... No i diesel, nigdy nie miałem ropniaka więc kolejny problem jak podjąć ten temat. Na co zwrócić uwage przy ewentualnym zakupie? Prawdopodobnie będzie to wersja 140KM. Czytałem ten temat: http://www.racingforum.pl/Alfa-147-19JTD-t108884.html i widze ze nawet fajnie reagują te silniki na wirusa także ciekawa propozycja:). Kwota jaką można by było wydać to około 15 tysięcy. Narazie to tyle pytań tak na szybko:) może coś jeszcze wymyśle to będe pisał ![]() Wiem ze temat mało "rejsingowy" ale tylko na tym forum można sie czegoś konkretnego dowiedzieć. Pozdroo |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Za 15 tysięcy już raczej kupisz coś sensownego. Weź pod uwagę koszty utrzymania, sama wymiana wahaczy z przodu to jakieś 1400zł(wahacze TRW i łączniki stabilizatora Meyle HD) - za to na prawdę fajnie się prowadzi
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Jeszcze jakieś problemy z EGR i drobne z elektryką, ale raczej nie unieruchamiające. Ja się zdecydowałem, zobaczymy co będzie. Na pewno to lepszy wybór dla osób, które dużo rzeczy zrobią same, bo zdarzają się usterki (drobne) typu podnośnik szyby, EGR itp. (mające swoje odpowiedniki w VAGach).
-------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Na temat samej alfy się nie wypowiem jednak co do LPG niestety 80-90% aut w naszym kraju ma za słaba instalacje do silnika/strojenie polegające na auto kalibracji/ butle do jazdy na wstecznym.... Ogólnie LPG to nie wstyd tylko prawdziwe racingowe paliwo majcie ponad 100oktan
![]() -------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
A właśnie, zapomniałem dopisać - na bezyny uważaj, wariator czy panewka to częsta przypadłość... Chociaż zdarza się też urwany rozrząd
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wsumie chyba zagazowane 2.0 wypada z gry:) jakoś tak ciągnie do tego diselka 140KM. Jaką wiekszą awaryjnością nikt z was nie straszy:)
Na sprawdzenie patrzonego egzemplarza najlepiej aso prawda? bo pewnie pod jakiegos kompa sie podłącza:) chyba zaczynam pomalutku szukac:) |
|
|
![]()
|
|
Pod kompa trzeba, ale niekoniecznie w ASO - lepiej znajdź kogoś ogarniętego w temacie i do niego pojedź - poszukaj np na forum Alfaholicy.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 11 August 2003 Skąd: 3-Miasto ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
W benzynie rozrząd z wariatorem co 60kkm i nie ma problemu. No poza finansowym. Ale chyba jednak JTD to lepszy pomysł.
-------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
Po głebszych przemyśleniach będziemy sie rozgladac za JTD.
Niestety wiekszosc ogłoszen to te słabsze wersje 115KM,120KM/ Naszczęscie niema jakiegoś wielkiego ciśnienia na zakup takze licze ze spokojnie uda sie znalezc ta wersje 140KM. Jakieś jeszcze rady na co zwrac uwage? Gniją te auta? Z tego co patrzyłem to remont zawiasu wychodzi tyle ile w mojej 20letniej hondzie takze jeśli o to chodzi to niema stracha:) gorzej martwie sie o turbiny, wtryski itp:) Wiem ze wsumie mogłbym skorzystac z jakiegos forum alfy ale wiadomo jak to fani marki:) ![]() Czy zawsze silnik 140KM jest łączony z 6 biegową skrzynia? Pozdroo |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Nie wykluczaj słabszego. Zrobisz wirusa i już. Tak, rdza się pojawia. Nie jest Ford, ale pojawia się.
-------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 17 March 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Ze 140konnego też możesz zrobić wirusa - na fabrycznym ICku ok. 170-180 a z FMIC ok 200koni
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
-------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Nie polecam 147. To Alfa jeszcze z czasów aut wątpliwej jakości. Zawias pada na potęgę, psują się pierdoły, co denerwuje i uprzykrza życie. Jedynie silnik 1.9jtd godny polecenia. Za te same pieniądze lepiej kupić Stilo, auto nie do zajechania, z jtd pancerny na nasze drogi. A można kupić w niezłej opcji z navi, skórami, dachem panorama i pakietem abarth'a. Mój kolega pracuje w serwisie Fiat/Alfa/Lancia i mam to info od niego, gdyż niedawno sam kupowałem dziewczynie auto i właśnie 147 była brana pod uwagę.
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 11 August 2003 Skąd: 3-Miasto ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 18 January 2006 Skąd: Toruń ![]() |
Z gazem nie ma żadnego problemu. Warunek to 100% sprawny motor oraz jego osprzęt i nie dobrej jakości podzespoły. Robiliśmy taką jakiś czas temu. (tu akurat wersja 105KM).
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4...o_album_comment Silniki lubią brać olej jak ktoś jeździ trochę dynamiczniej i trzeba tego pilnować. W innym wypadku będziemy mieli na forach następny temat "obróciła się panewka i co dalej.." Zasada jak wszędzie, trzeba kupić zadbany egzemplarz i auto nie będzie sprawiało większych problemów. Zawieszenie delikatne i niezbyt trwałe w naszych warunkach. -------------------- ITAL Performance
www.ital-performance.pl |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 March 2009 ![]() |
Zawias na oryginalnych/TRW częściach wytrzymuje około 60 tyś km. Rozwiązaniem jest wstawienie tulei polieuretanowych w miejsce gum, warunkiem jest posiadanie świeżych górnych wahaczy przednich z niewyrobionym sworzniem. Mam tak zrobione w 156 i od ponad roku nie zaglądałem do zawieszenia.
|
|
|
![]()
|
|
Szukamy wersji 140KM ponieważ moja druga połowka jest swiadomym kierowca:D:D i jak sama twierdzi chce mieć coś pod nóżka:) i tych słabszych po prostu niechce.
Niestety Stilo nie wchodzi w gre:) gdyż auto musi byc 4/5 drzwiowe a stilo w takiej konfiguracji jest delikatnie mowiac nie za ładne. Przebiegi raczej nie były by duże, wiekszość to praca-dom-zakupy-dom:) ![]() Raceboy u was na co padło ostatecznie? Stilo? Pozdroo |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Szukaliśmy czegoś w trzech furtkach i padło przez przypadek na Citroena C2 1.4HDI i mówiąc szczerze jest to tak fajnie prowadzące się autko w miejskich realiach, że aż miło nim jeździć
![]() ![]() -------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
LAWNOWERMAN nie wiem czy masz auto z lpg ale zaufaj że butla do jazdy na wstecznym nie na darmo się tak nazywa... w autach powyżej które kręcą czasy poniżej ok 13sek do setki gdy mamy gazu ok 1/3 butli podczas wyprzedania na 1,2 lub 3 biegu na wysokich obrotach bardzo często występuje przerzucenie na benzynę bo gazu braknie efekt potęguje wyprzedzanie pod stroma górkę na jedynce efekt murowany... Żeby nie być goło słownym ten efekt widać już w bmw e36 1.8 115hp lub hondzie civic 1.4 90hp... Reduktor ma być zasilany faza ciekła a nie fazą lotną...
ZoLt4R fajnie zrobiliście ta alfe jednak braknie wtrysków w listwie wg mnie było nietrafione bo długość wężyków do kolektora jest ogromną(one mają być jak naj krótsze) do tego ciekawe czy są jednakowej długości i czy wkrętki nie są pod wiatr... Niby małe szczegóły a bardzo istotne... Jednak gratuluje ze demontujesz kol dolotowy co jest rzadkością i cała instalacja jest na dobrych elementach... Ja od siebie polecam obejżyj wersje z silnikami benzynowymi bez lpg duża część takich aut będzie tańsza od 140jtd a i przebiegi mniejsze, użytkownicy trochę bardziej dbający i majętni;p -------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 April 2025 - 05:26 |